Vegetatia Deltei Dunarii

Delta Dunarii adaposteste, pe langa fauna bogata in pasari cu cantece minunate, si o vegetatie spectaculoasa dar si rara, amenintata cu disparitia. O parte din aceste plante ce cresc numai in zona Deltei sunt comestibile, iar localnicii din aceste zone sunt specialisti cand vine vorba de gatirea sau chiar gasirea acestora. Asadar, o excursie in Delta Dunarii iti va aduce sansa de a descoperii preparate noi, dar si o istorie straveche pe care putini o cunosc.

Vegetatia Deltei Dunarii este formata din aproximativ 1500 de specii de plante. In unele locuri vegetatia este foarte bogata incat apa abia se zareste. Aceasta este specifica zonelor umede si formeaza aproximativ 75% din intreaga suprafata a deltei. Aici poti vedea salcii, plopi, frasini, arini, paduri cu arbori precum plopi tremuratori, arbusti precum catina rosie, dar si plante agatatoare: hamei, vita salbatica sau curpen.

Se stie ca aproape 70% din vegetatia deltei este dominata de stuf, salcie pitica si papura. Din acestea, localnicii zonei inca isi construiesc colibe sau acoperisuri, pentru a pastra aspectul rustic al satului pescaresc. Un astfel de sat in care poti vedea case din stuf este Sfantul Gheorghe, unde transportul se face doar cu barca.

Plante comestibile din Delta Dunarii

Ciulinii de balta sunt plante salbatice ce cresc in Delta Dunarii, pe care le poti gasi printre ingredientele preparatelor gatite de gazdele locale. Acestia au un miez alb cu gust dulceag, ce aduce aminte de gustul alunelor sau a castanelor. Mai sunt cunoscuti si sub denumirea de cornaci si sunt gatiti sub forma de piure. Multi turisti vin special in delta pentru a manca aceasta delicatesa.

O alta planta pe care cu siguranta nu stiai ca se poate manca, este papura. In mod normal papura este utilizata pentru rogojini, insa miezul acesteia este comestibil si are un gust asemanator cu al andivelor. In mare parte, miezul de papura este folosit in salate, ce sunt servite langa pestele prajit.

Vestita salata de bureti de salcie poate fi incercata numai intr-o excursie in Delta Dunarii. Acesti bureti trebuie culesi dupa ploaie, numai sub atenta supraveghere a localnicilor experimentati, ce stiu sa deosebeasca ciupercile comestibile de cele otravitoare. Cand se usuca pe salcii, acesti bureti au un aspect decorativ, imbracand parca tulpinile copacilor.

Vegetatie ocrotita de lege

Plimbarile cu barca pe marginea canalelor iti pot dezvalui o intindere de nuferi albi sau galbeni, ce au un aspect uimitor mai ales in perioada lor de inflorire, in intervalul dintre iunie si septembrie. Lacul Isac este una dintre locatiile unde poti vedea nuferi galbeni, insa nu uita ca nu ai voie sa ii rupi, fiind ocrotiti prin lege. Cel mai frumos este sa ii vezi la apus, cand acestia se inchid, iar pasarile zboara in stoluri pentru a ajunge in cuiburi.

“Stejarul Ingenuncheat” este cel mai mare stejar din Delta Dunarii, ce a devenit simbol turistic pentru Padurea Caraorman. Acest stejar are peste 400 de ani si o circumferinta de 4 metri. In spatele acestui copac sta o legende bazata pe povestea de dragoste dintre fiica unui roman din Crisan si un razboinic cazac.

Flori suave, dar periculoase

Pe langa vegetatia specifica zonelor umede, in delta poti gasi si plante mai surprinzatoare. Printre acestea se numara Otratelul de Balta, o mica floare galbena cu aspect gratios, dar care este de fapt carnivora. Planta are niste butoiase mici umplute cu apa, iar cand insectele se apropie, acestea se deschid eliminand apa, si se creeaza un vid de aer, ce atrage insecta in interior. Prada ramane in interiorul butoiasului pana la inceperea procesului de digerare.

O alta planta carnivora pe care o poti intalni in Delta Dunarii este Aldrovada. Frunzele sale sunt asezate doua cate doua. Marginile acestora sunt prevazute cu spini ce se inchis atunci cand o insecta atinge perii sensibili ai plantei, fiind prinsa ca intr-o cusca.

Vegetatie rara, venita din tinuturile mai calde

Flora Deltei Dunarii adaposteste cateva specii de plante rare, ce au ajuns la noi din alte tari, dar care insa nu se gasesc in alte locuri din tara noastra. Printre acestea se numara vanilia salbatica ce isi are originea din America. Are un aspect carnos, si este o planta taratoare ce traieste pe nisipuri sarate si umede din Delta Dunarii, cum sunt cele din Sulina si Letea.

Tot in delta poti vedea si “Periploca graeca”, planta de origine mediteraneana. Aceasta este o liana rara ce se gaseste in paduri si este folosita ca planta ornamentala.

In orice colt al Deltei Dunarii poti gasi flori sau plante uimitoare datorita gingasiei si culorilor vii pe care le au. Cel mai bun mod de a observa flora deltei este prin intermediul plimbarilor cu barca, datorita faptului ca o mare parte din vegetatia acesteia se afla la suprafata apei. Orice lac pe care iti doresti sa il vizitezi te va fascina cu plantele ce cresc si traiesc pe luciul apei.

Traseele Royal Cruises

Dacă sunteți interesați, puteți vedea mai in detaliu ofertele noastre de preturi pentru excursii in Delta Dunării in acest sezon.

Barcile noastre au urmatoarele dotari:

COLONIA DE PASARI
1.5 ORE

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

120 Lei / Persoana

Un traseu de aproximativ o ora si jumatate in care facem cunostinta cu minunata flora si fauna a Deltei Dunarii

TULCEA - MILA 23
3-4 ore

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

200 Lei / Persoana

O plimbare cu barca in Delta Dunarii pe care cu siguranta nu o veti uita niciodata. Un traseu special, deosebit de frumos

Tulcea - MILA 23 - SAT LETEA - SULINA 8 - 9 ORE

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

300 Lei / Persoana

O excursie mirifica cu barca in Delta Dunarii, pe un traseu complex si unic in lume, de la Tulcea pana la Marea Neagra

Prin utilizarea acestui site va exprimati acordul cu privire la politica noastra de cookie-uri.

Suna acum!