Daca vrei sa simti gustul delicios al pestelui proaspat si sa te bucuri de cateva retete sanatoase si pline de arome cu somn pregatit ca in Delta Dunarii articolul acesta e alegerea perfecta pentru tine. Astfel ne-am propus prin aceasta postare sa aducem in casele dumneavoastra savoarea unor retete invatate de noi prin locurile deosebite din Delta Dunarii.
1. Somn la tigaie ca in delta Dunarii.
Supranumit si „somn pe pat de legume”, acest fel de mancare traditional este pregatit cu somn proaspat si o combinatie delicioasa de legume aromate si ierburi proaspete, fiind o reteta simpla si usor de preparat. Astfel, daca vrei sa experimentezi un gust autentic al deltei Dunarii, iti recomandam aceasta reteta delicioasa, care iti va satisface papilele gustative si iti va oferi o experienta culinara de neuitat.
Ingrediente:
- 1 somn intreg (aproximativ 1,5 kg)
- 2 cepe mari, taiate cubulete
- 4 catei de usturoi, zdrobiti
- 2 rosii mari, taiate cubulete
- 1 ardei gras rosu, taiat cubulete
- 1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
- 1 legatura de marar proaspat, tocat marunt
- 1/2 cana de ulei
- 1/2 cana de apa
- sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
Curata somnul si spala-l bine in interior si exterior. Taie-l in rondele nu prea groase si lasa-l deoparte.
Incinge uleiul intr-o tigaie mare si adauga ceapa si usturoiul. Gateste-le pana cand ceapa devine moale si translucida.
Adauga rosiile si ardeiul gras si amesteca bine. Adauga apa si amesteca din nou.
Asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Lasa amestecul sa fiarba la foc mediu timp de 5-10 minute, pana cand sosul se ingroasa putin.
Adauga somnul peste sos si asigura-te ca fiecare bucata este acoperita cu sos. Las-o la fiert timp de aproximativ 20-25 de minute, sau pana cand pestele este gata. Nu amesteca prea mult, pentru a nu sfărâma somonul.Presara patrunjelul si mararul tocat marunt deasupra somonului si serveste imediat, alaturi de garnitura preferata.
Aceasta reteta de somn pe pat de legume ca in Delta Dunarii este o alegere excelenta pentru cina, deoarece contine o combinatie de ingrediente proaspete si sanatoase, si este gatita intr-un sos aromat si savuros. Pofta buna!
2. Ciorba de peste ca in Delta Dunarii
Delta Dunarii este una dintre cele mai pitoresti si unice regiuni din Romania, cunoscuta in intreaga lume pentru bogatia sa de flora si fauna, precum si pentru traditiile sale culinare. Printre aceste traditii culinare se numara si cele ale lipovenilor, o comunitate de pescari care traiesc in regiune de mai bine de doua secole.
Ciorba de somn ca in Delta Dunarii este unul dintre cele mai populare feluri de mancare ale acestei comunitati si este un exemplu perfect de mancare sanatoasa si plina de arome, pregatita cu ingrediente proaspete din zona. In aceasta reteta se foloseste somn proaspat, pescuit din Dunare, combinat cu legume aromate si ierburi proaspete, care impreuna ofera o aroma bogata si un gust delicios.
Ingrediente:
2 kg de somn (curatat si taiat in bucati potrivite)
3-4 cepe mari (tocate marunt)
3-4 ardei grasi (tocati cubulete)
2-3 rosii (tocate cubulete)
2 morcovi (tocati cubulete)
1/2 telina (tocata cubulete)
1 ardei iute (optional)
3-4 linguri de ulei
4 litri de apa
sare si piper dupa gust
patrunjel si leustean proaspat (tocat marunt)
Mod de preparare:
Pune uleiul la incalzit intr-o oala si adauga ceapa si ardeiul gras. Gateste timp de aproximativ 5-7 minute, sau pana cand legumele devin moi si translucide.
Adauga morcovii, telina si ardeiul iute (optional) si continua sa gatesti timp de inca 5-7 minute, sau pana cand legumele devin usor aurii.
Adauga rosiile si somnul in oala si acopera cu apa. Asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.
Las-o la fiert la foc mediu timp de aproximativ 25-30 de minute, sau pana cand somnul este gata. Nu amesteca prea mult, pentru a nu sfarama somonul.
Presara patrunjel si leustean tocat marunt deasupra ciorbei si serveste imediat, alaturi de mamaliga sau paine proaspata.
Chiar daca in Delta Dunarii ciorba de peste se face cu apa direct din Dunare sau din balta, aceasta reteta de ciorba de somn ca in Delta Dunarii este perfecta pentru un pranz sau o cina deosebita si este o modalitate excelenta de a savura gustul traditional al Deltei Dunarii intr-un fel de mancare sanatos si delicios. Pofta buna!

3. Somn cu legume la cuptor
Delta Dunării este unul dintre cele mai frumoase și pitorești locuri din România. Aici, tradițiile culinare se păstrează cu mare grijă și sunt o reflectare a vieții locale și a resurselor naturale din zonă. O rețetă tradițională din Delta Dunării este somnul la cuptor, un fel de mâncare simplu, dar gustos, preparat cu ingrediente proaspete și de preferat locale.
Ingrediente:
- 1 somn întreg (aproximativ 1-1,5 kg)
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 ardei grași
- 2 roșii
- 2 căței de usturoi
- 2-3 linguri de ulei
- Sare și piper după gust
- Suc de lămâie
- Foi de dafin și cimbru
Instrucțiuni:
- Încălziți cuptorul la 200°C.
- Spălați somnul și curățați-l de solzi și intestine. Tăiați capul și coada și faceți câteva tăieturi adânci pe fiecare parte a peștelui.
- Feliați ceapa și morcovii și tăiați ardeii și roșiile cuburi. Tocați usturoiul.
- Așezați jumătate din legume într-un vas de copt. Puneți somnul deasupra și acoperiți-l cu restul de legume. Adăugați frunzele de dafin și cimbrul.
- Turnați uleiul peste somn și legume și adăugați sare și piper după gust. Stoarceți sucul de lămâie peste somn.
- Acoperiți vasul cu folie de aluminiu și puneți-l în cuptor timp de aproximativ 40-50 de minute, sau până când somnul este gătit bine.
- Îndepărtați folia de aluminiu și lăsați somnul să se rumenească la cuptor timp de încă 10-15 minute.
- Scoateți somnul din cuptor și lăsați-l să se răcească timp de câteva minute.
- Serviți somnul cu legumele din vas și sucul format în timpul coacerii. Poftă bună!
Somnul la cuptor este un fel de mâncare delicios și ușor de preparat, perfect pentru o cină cu familia sau prietenii. Rețeta tradițională din Delta Dunării aduce în farfuria noastră savoarea și prospețimea peștelui proaspăt, a legumelor și a aromelor naturale. Încercați această rețetă acasă și bucurați-vă de un gust autentic și tradițional din Delta Dunării.
Pentru a experimenta cu adevarat gustul si savoarea preparatelor traditionale din Delta Dunarii va invitam sa veniti intr-o plimbare adevarata in Delta. Echipa noastra va sta la dispozitie, cu o oferta bogata de trasee in Delta Dunarii cu barca cu motor.