Curiozități si lucruri de știut despre Delta Dunării

Delta Dunării este o zonă naturală unică și impresionantă din România, situată în sud-estul țării, la granița cu Ucraina. Aici se găsește cea mai mare deltă din Europa și a doua din lume, după Delta Nilului, iar peisajul ei mirific este dominat de canale, lacuri și vegetație luxuriantă. Această zonă este cunoscută pentru biodiversitatea sa bogată și pentru numeroasele specii de plante și animale care își au habitatul aici.

În continuare, vom explora locuri fascinante din Delta Dunării, care merita vizitate si ilustrează varietatea și frumusețea acestei regiuni unice:

 1. Delta Dunării este formată din trei brațe principale ale Dunării – Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe – care se varsă în Marea Neagră, formând un labirint de canale și lacuri. În total, delta se întinde pe o suprafață de aproximativ 4.200 km pătrați.
 2. Pe lângă cele trei brațe principale, Delta Dunării include și o serie de alte canale și lacuri, cum ar fi lacul Razelm și lacul Sinoe, care sunt conectate la Dunăre prin canale secundare. Aceste zone sunt importante pentru viața sălbatică și sunt populare printre turiști pentru activități precum pescuitul și observarea păsărilor.
 3. Delta Dunării este, de asemenea, un loc important pentru conservarea a numeroase specii de plante și animale. Aici se găsesc mai mult de 1.200 de specii de plante, printre care și plante rare și protejate, cum ar fi floarea de colț de mare sau spicele de apă. De asemenea, în delta trăiesc multe specii de animale, cum ar fi vidra europeană, țestoasa de apă și delfinul de mare.
 4. Delta Dunării este o zonă cu o diversitate biologică excepțională și cu habitate naturale unice, printre care se numără și pădurile de nisip Letea și Caraorman. Acestea sunt singurele păduri cu dune de nisip din România și se remarcă prin caracteristicile lor speciale. Pădurea Letea este situată în partea nordică a Deltei Dunării și se întinde pe o suprafață de aproximativ 2.800 de hectare, fiind una dintre cele mai vechi păduri de nisip din Europa. Această pădure este un ecosistem unic, care a evoluat într-un mediu sărac în nutrienți și apă, iar copacii au dezvoltat rădăcini lungi pentru a ajunge la apa subterană. Copacii din pădurea Letea sunt în mare parte stejari și frasini, dar se pot găsi și specii de salcâm, tei și plop. Lianele care cresc aici pot atinge înălțimi impresionante, de până la 25 de metri.
 5. Pădurea Caraorman este situată în partea sudică a Deltei Dunării și se întinde pe o suprafață de aproximativ 600 de hectare. Această pădure de nisip se remarcă prin faptul că multi dintre copaci au fost plantați aici în urmă cu aproximativ un secol pentru a fixa dunele mobile de nisip. De-a lungul timpului, copacii au crescut într-un mediu ostil, dezvoltând rădăcini adânci pentru a ajunge la apa subterană. Pădurea Caraorman este un ecosistem unic și divers, în care se pot întâlni specii de stejari, frasini, paltini, arin și salcâm.
 6. Tot in Padurea Caraorman intalnim cel mai batran stejar din Romania. Cunoscut si sub numele de “stejarul ingenuncheat”, acesta are aproximativ 400 de ani si un diametru impresionant de 3,8 metri.
 7. O specie de animale interesantă care trăiește în Delta Dunării este broasca țestoasă de baltă, care este una dintre cele mai mari specii de broaște țestoase din Europa. Aceste broaște pot ajunge la o lungime de până la 50 de centimetri și trăiesc în apropierea apei. Ele sunt o atracție populară pentru turiști, dar și o importantă specie pentru conservarea biodiversității din delta.
 8. Delta Dunării este una dintre cele mai importante zone de migrare pentru păsările sălbatice din Europa, fiind considerată un „paradis pentru observarea păsărilor”. Aici se pot vedea peste 300 de specii de păsări, dintre care unele sunt foarte rare și amenințate cu dispariția. Printre acestea se numără pelicanul creț, stârcul pitic și egretă mică.
 9. Unul dintre cele mai populare obiective turistice din Delta Dunării este rezervația naturală Letea, care este cea mai mare pădure de nisip din Europa. Aici se pot vedea pini și stejari vechi de sute de ani, precum și o serie de animale sălbatice, cum ar fi căprioara, mistrețul și râsul.
 10. Un alt loc fascinant din Delta Dunării este Lacul Matița, care este cunoscut pentru frumusețea sa naturală și pentru faptul că este acoperit în totalitate de plante acvatice. Aici se pot face plimbări cu barca, iar turiștii pot admira peisajul pitoresc al lacului și al zonei înconjurătoare.
 11. În Delta Dunării există o serie de obiective turistice culturale și istorice, cum ar fi cetatea medievală Enisala, care datează din secolul al XIII-lea și a fost construită de genovezi. De asemenea, în Delta Dunării se poate vizita și Muzeul Delta Dunării din Tulcea, care prezintă istoria și tradițiile regiunii, precum și viața sălbatică din zonă.
 12. Delta Dunării este o zonă importantă pentru pescuit, iar aici se pot găsi unele dintre cele mai bune locuri de pescuit din Europa. Printre speciile de pești care pot fi găsite în delta se numără somnul, crapul și știuca. Pescuitul este o activitate populară printre localnici, dar și printre turiști.
 13. Delta Dunării este una dintre puținele zone umede din lume care încă se extind în mod natural, iar acest proces are loc datorită aluviunilor aduse de fluviul Dunărea. Aproximativ 40 de metri pătrați de pământ sunt adăugați la teritoriul Deltei Dunării în fiecare an, iar acest proces de sedimentare contribuie la crearea unor noi insule și la extinderea celor existente. Această creștere anuală a teritoriului Deltei Dunării este importantă nu numai pentru conservarea biodiversității, ci și pentru economia locală și turism.
 14. Delta Dunării este cunoscută și pentru frumusețea sa naturală deosebită, care a fost recunoscută și protejată de UNESCO. În 1991, delta a fost declarată rezervație a biosferei și a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Acest lucru a asigurat protecția și conservarea acestui habitat unic pentru generațiile viitoare.
Delta Dunarii

În concluzie, Delta Dunării este o zonă naturală extraordinară, care oferă o varietate de experiențe și oportunități de explorare. De la păsările sălbatice și speciile rare de plante și animale, la obiectivele turistice culturale și istorice, la activități precum pescuitul și plimbările cu barca, există multe lucruri interesante și fascinante de descoperit în această regiune unică din România.

Traseele Royal Cruises

Dacă sunteți interesați, puteți vedea mai in detaliu ofertele noastre de preturi pentru excursii in Delta Dunării in acest sezon.

Barcile noastre au urmatoarele dotari:

COLONIA DE PASARI
1.5 ORE

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

120 Lei / Persoana

Un traseu de aproximativ o ora si jumatate in care facem cunostinta cu minunata flora si fauna a Deltei Dunarii

TULCEA - MILA 23
3-4 ore

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

200 Lei / Persoana

O plimbare cu barca in Delta Dunarii pe care cu siguranta nu o veti uita niciodata. Un traseu special, deosebit de frumos

Tulcea - MILA 23 - SAT LETEA - SULINA 8 - 9 ORE

click pentru mai multe detalii despre fiecare traseu in parte

300 Lei / Persoana

O excursie mirifica cu barca in Delta Dunarii, pe un traseu complex si unic in lume, de la Tulcea pana la Marea Neagra

Prin utilizarea acestui site va exprimati acordul cu privire la politica noastra de cookie-uri.

Suna acum!